Ta ut utenlandsk valuta hjemme eller i utlandet når du skal på ferie?

Rett etter at man har sjekket inn bagasjen sin og gått gjennom sikkerhetskontrollen på norske flyplasser står man plutselig overfor et dilemma: bør man benytte seg av DNB Nors bankfilialer eller vente til man kommer til feriedestinasjonen?

Den gjennomsnittlige nordmann trekker nok på skuldrene, finner frem kredittkortet og dytter det inn i minibanken mens vedkommende tenker ”jaja, det er nok greit å ha noen kontanter når man skal ta taxi fra flyplassen til hotellet!”. Det kan koste deg dyrt.

Bankens valutakurser gjenspeiler ikke ”virkeligheten”

Du har kanskje sett store tavler med forskjellige valutakurser når du har gått inn i en bankfilial. Veldig mange nordmenn misforstår hva disse tallene egentlig betyr. Det er nemlig ikke slik at den valutakursen DNB Nor opererer med virkelig er den reelle kursen. Denne tavlen er nemlig en ”salgstavle” som, i likhet med alle andre salgstavler, forteller om prisen på deres produkter. I dette tilfellet er produktet veksling av norsk til utenlandsk valuta.

I skrivende stund kan man lese hos Oanda.coms valutakalkulator at 1 Euro tilsvarer 9,09 norske kroner. På DNBs nettsider leser jeg at man må nærmere 10 norske kroner (9,88) for å få kjøpt én Euro. Du ser nok allerede forskjellen?

Forskjellen blir enda større når man sjekker ut valutaen som brukes i sydligere strøk. Euro er den mest populære valutaen å veksle inn for nordmenn, noe som gjør at prisene holder seg forholdsvis lave som følge av at markedet er stort (=banken kan tjene litt penger på mange kunder). Flere og flere nordmenn reiser til Thailand, noe som har økt markedet for salg av thailandske bath. Her er forskjellen skremmende stor. Hvis man ønsker å ta ut thailandske baht er det nemlig nærmere 10 prosent forskjell på å ta ut pengene i Thailand kontra å hente dem hos sin lokale DNB-filial. Det er faktisk noe du kommer til å merke stor forskjell på dersom du bruker en del penger når du er på ferie.

Reis med små kontantbeløp

Hvordan skal man løse denne floken når det helt klart viser seg at det koster betydelig mer penger å ta ut penger i Norge enn i utlandet? En enkel og effektiv løsning er å heve litt penger på Gardermoen/Sola/Flesland/(sett inn norsk flyplass her) før man reiser, men kun nok til å klare seg de første to dagene på ferie. Deretter bør du alltid ta ut penger hos ekte lokale minibanker – og for all del hold deg unna lokale ”vekslingsbyråer” som regelrett flår deg for penger. Du har kanskje sett disse små bodene på mindre flyplasser i utlandet som er merket med ”LOCAL CURRENCY”? De gir deg enda verre valutakurs enn DNB.

Den britiske avisen Daily Mail var i 2015 ute med en artikkel som viste til at forskjellige former for valutasvindel kostet britiske turister ikke mindre enn 300 millioner pund hvert eneste år. Og det er dessverre ingen grunn til å tro at vi nordmenn er mindre slepphendte med pengene når vi er ute på reise.

Comments are closed.