Er reiseforsikringen på kredittkortet bra?

De fleste kredittkort på det norske markedet inkluderer en form for reiseforsikring, som automatisk blir gyldig når du betaler reisen med kredittkortet. Betingelsene varierer imidlertid fra kort til kort, og det er viktig å være klar over forskjellene på en forsikring gjennom kredittkortet og en tradisjonell reiseforsikring.

Hva er en reiseforsikring

En reiseforsikring er, som navnet antyder, en forsikring som gjelder når du er på reise. Akkurat hva som defineres som reise varierer fra forsikring til forsikring. Noen forsikringer definerer reise som når du er utenfor hjemkommunen din, mens andre reiseforsikringer krever at du er ute av Norge for at det skal defineres som en reise.

En reiseforsikring dekker normalt ekstrautgifter du måtte ha hvis for eksempel din bagasje blir forsinket, hvis du blir frastjålet verdier eller hvis du kommer utfor en ulykke. Spesielt hvis sistnevnte gjør at du må på sykehuset i utlandet, er en reiseforsikring helt essensielt. Slike hospitalsopphold kan fort løpe opp i mange titalls tusen kroner, for ikke å prate om kostnadene hvis du må sendes hjem med ambulansefly.

Når gjelder en reiseforsikring på kredittkortet?

Det er ikke slik at du hele tiden er dekket av reiseforsikringen på kortet, bare du har et kredittkort. Det varierer litt fra kort til kort, men normalt kreves det at du betaler minimum 50% av transportkostnadene på reisen med kortet. Det vil si at hvis du skal en uke til Syden og betaler charterturen med kredittkortet, så kan du være helt trygg på at du er innenfor kravene som stilles for at forsikringen skal gjelde. Noe mer problematisk blir det hvis du for eksempel drar på en to måneders ryggsekk-tur i Asia. Du betaler kanskje flybilletten frem og tilbake til Norge med kortet, men det kan fort bli spørsmål om hvor mye transportkostnader du har hatt underveis på turen, så for å unngå problemer er det viktig at du føre en nøye logg over dine transportkostnader og prøver å bruke kortet til å betale disse, så langt det er mulig.

Sjekk betingelsene nøye

Som med alle forsikringer er det viktig å sjekke betingelsene nøye, så du er sikker på at forsikringen er gyldig i nettopp din situasjon. En av fordelene med en reiseforsikring gjennom kredittkortet er at den normalt også dekker andre personer i reisefølget ditt (normalt opp til tre ekstra personer), så lenge du også har betalt 50% av reisekostnadene for disse, med kortet ditt. En annen fordel er at du normalt er dekket på reiser av inntil tre måneders varighet, i motsetning til helårsreiseforsikring som normalt har en grense på fem eller syv uker. Til gjengjeld er dekningen på forsikringen gjennom kredittkortet gjerne noe lavere enn med en helårsforsikring, primært ved mistet bagasje og avbestilling. I tillegg gir kredittkortforsikringen deg normalt ingen sikring hvis du for eksempel mister en flyavgang, noe en vanlig reiseforsikring gjør. Det er derfor viktig å sammenligne betingelser og dekning mellom forsikringen på kredittkortet og en vanlig reiseforsikring, slik at du sikrer at du får en forsikring som gir deg tilstrekkelig dekning.

Kombinasjon av reiseforsikring på kredittkort og helårsreiseforsikring

Det er slik i Norge at man ikke kan få erstatning for samme skade fra to eller flere forsikringsselskaper. Har du en vanlig helårsforsikring og en forsikring på kredittkortet vil du altså ikke få to utbetalinger hvis kofferten din blir forsinket. Det er dog et stort unntak og det er ved invaliditet og død på reisen, her kan man faktisk få utbetaling fra flere forsikringer. Det er selvsagt ikke noe man håper skal skje, men skulle ulykken være ute, er det selvsagt greit å ta med seg.

Kilde:

Billige Kredittkort
Europeiske

Comments are closed.